Gratinerad palsternacka

Gratinerad palsternacka
Foto: TV4

Vegetarisk middag idag? Pröva att laga palsternackor i en härlig gratäng. Kokt potatis smakar bra till den här rätten. Vill du inte ha en helt vegetarisk middag kan du servera bröd med köttpålägg.

5 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g palsternacka
  • 3 tomater
  • 1 dl riven ost

Sås:

  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • salt och malen vitpeppar
  • persilja

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Skala palsternackorna och skiva dem tunt på längden. Koka upp grönsaksbuljongen och koka skivorna i 2 minuter. Ta upp skivorna och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Sätt ugnen på 225°.
  2. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Rör ner mjölet och lite av buljongen. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och spä med buljongen, lite i taget. Låt puttra i 5 minuter. Krydda såsen med salt och peppar. Häll den över palsternacksskivorna.
  3. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö riven ost över. Gratinera i ugnen i 20 minuter eller tills palsternackorna känns mjuka och osten fått gulbrun färg. Hacka persiljan och strö över före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept