Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis

2 h
4
Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis
Foto: TV4
2 h
4

Du behöver

Vegoköttbullar

  • 300 g quorn eller sojafärs
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde (eller havregrädde)
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 9 kryddpepparkorn
  • 1 msk potatismjöl
  • salt och svartpeppar
  • massor av smör till stekning

Pressgurka

  • 1 stor färsk gurka
  • 3 krm salt
  • 1,5 dl ättika (12 %)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 liten näve persilja, hackad

Rårörda lingon

  • 3 dl färska lingon
  • 1-1,5 dl socker

Hasselbackspotatis

  • 10-12 medelstora fasta potatisar
  • 1-2 dl ströbröd
  • ca 50 g smör

Gräddsås

  • 3,5 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé utan gelatin
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk kinesisk soja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Gurkan
    Skölj gurkan och hyvla den tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på en tallrik eller i en låg skål och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en hel del. Blanda sen ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.
  2. Lingonen
    Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en nivå på syran du gillar. Klart!
  3. Potatisen
    Skala potatisarna. Skär tunna jämna skåror i dem med en kniv, ungefär halvvägs igenom. Det hjälper om du håller potatisen i en träslev eller sked så riskerar du inte att skära igenom botten. Lägg dem i en ugnsfast form och bre en klick smör över varje. Om smöret är rumstempererat är det mycket lättare.
  4. Grädda i mitten av ungen på 225 grader i 20 minuter. Ta därefter ut dem, bred på mer smör som får smälta ner i skårorna och strö över rikligt med ströbröd. Grädda i 25 minuter till eller tills ytan är krispig och brun och de är mjuka rätt igenom. Servera genast!
  5. Vegetariska köttbullar
    Finhacka löken. Stek den på medelvärme i en stor klick smör tills mjuk och genomskinlig. Ha i färsen och kryddpepparn och låt steka med några minuter till. Blanda grädde, fond och soja i en skål och slå över färsen. Låt vätskan koka in i några minuter tills färsen blandats rejält och fått en fin, inte för blöt konsistens. Grädden gör att färsen lättare bränner vid så var lite försiktig.
  6. Blanda ägg och ströbröd i en skål bredvid. Låt dra någon minut och ha därefter ner färsen i brödblandningen. Blanda rejält så att all brödmix har blandats ut och inga klumpar finns kvar. Smaka av med salt och peppar och se till att konsistensen på smeten är fast utan att bli torr genom att ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten.
  7. Forma till små bullar som du steker först på ganska hög värme och därefter ganska länge på medelvärme i mycket smör. Du vill både ge dem rejält med yta och se till att de blir genomstekta och ganska mycket vätska avdunstar från dem.
  8. Gräddsåsen och the finish
    När bullarna är stekta tar du dem åt sidan. Ha kvar stekfettet och resterna av bullarna i stekpannan och slå direkt i ingredienserna till gräddsåsen. Låt koka i ca fem minuter, smaka av med salt, peppar och ev. mer av de olika ingredienserna. Ha i vegobullarna och låt dem koka med i någon minut så de tar smak av gräddsåsen. Därefter är det klart!
  9. Servera allt ihop och njut av fulla muggar!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept