Gräddig fisksoppa med räkor och saffran

30 m
4
Gräddig fisksoppa med räkor och saffran
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

  • 600 g blandad fisk, tex torsk och lax
  • 500 g färska räkor, med skal
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 litet fänkålsstånd, i skivor
  • 1 liten purjolök, i skivor
  • 1 morot, i tunna slantar
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 välmogna tomater, i tärningar
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 l fisk- och skaldjursbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • nymalen svartpeppar och ev salt
  • neutral rapsolja, att steka i
  • 1 näve persilja, hackad

Aioli

  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • några droppar citronsaft

Gör så här

  1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
  2. Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
  3. Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.
  4. Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept