Gösfilé à la Soto Mayor

Det här är lättlagad festmat.

Den portugisiske envoyén Soto Mayor, som gav sitt namn till denna rätt, var en uppseendeväckande profil vid sekelskiftet till 1900-talet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g gösfilé
  • saften av 1 citron
  • 1 liten gul lök i tunna skivor
  • 0,5 dl neutral olja
  • persilja, grovt hackad
  • vetemjöl
  • salt och malen vitpeppar
  • olja till fritering
  • 300 g färska champinjoner
  • 1 msk hackad schalottenlök
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • citron
  • salt och malen vitpeppar
  • friterad persilja

Gör så här

  1. Skär varje gösfilé i två bitar. Blanda citron, lök, olja och persilja i en bunke. Lägg ner fiskfiléerna och vänd dem runt så alla bitar är täckta av marinaden. Täck och ställ kallt minst 4 timmar.
  2. Sås: Skiva champinjonerna. Hacka schalottenlöken. Fräs allt i smöret utan att det tar färg. Pudra över mjölet och rör om ordentligt, tillsätt grädden och mjölken. Häll på mer vätska om såsen blir för tjock. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  3. Vänd fisken i mjölet blandat med salt och peppar. Hetta upp oljan ordentligt i en gjutjärnsstekpanna med höga kanter. Oljan ska ryka lite men får inte bli bränd. Fritera fisken i oljan några minuter på varje sida tills den fått en gyllene färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept