Gös med krispig apelsinsallad

Gös med krispig apelsinsallad
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Gös med krispig apelsinsallad

18 ingredienser

Fräsch och lättlagad rätt med smörstekt gös, och sallad på blodapelsin, fänkål och äpple.

Receptet innehåller mindre än 500 kcal/portion.

Ingredienser

portioner
  • 600 g gös
  • smör, att steka i
  • flingsalt
  • peppar
  • 50 g smör
  • gräslök

Sallad

  • 1 fänkål
  • 1 äpple
  • 200 g rädisa
  • ca 125 g rättika
  • 2 blodapelsiner
  • 0,5 förp inlagd ingefära (gari)
  • ca 50 g vattenkrasse (eller matchésallad)

Citrusvinaigrette

  • 0,25 dl rapsolja
  • 0,5-1 citron, saften
  • 2 tsk honung
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gör salladen på ett fat. Hyvla fänkål, rädisor, rättika och äpple tunt, gärna på mandolin. Skala och skiva blodapelsinen tunt.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till salladen.
  3. Gör dressingen genom att vispa rapsolja, citronsaft, honung, salt och peppar. Ringla över salladen.
  4. Skär gösen i portionsbitar, byxa fisken och leta efter ev ben. Krydda med salt och peppar.
  5. Hetta upp smör i stekpanna och stek fisken på medelhög värme, några minuter på varje sida.
  6. Lägg i smöret i en kastrull och bryn det till gyllenbrunt, inte bränt.
  7. Lägg upp fisken på ett fat, ringla över brynt smör på fisken och toppa med finhackad gräslök. Servera med salladen.

Näringinnehåll per portion:

Kcal: 376
Protein: 33 g
Kolhydrater: 17 g
Fett: 18 g