Gingravad lax med enbär och dill

20 m + 2 dygn
4
Gingravad lax med enbär och dill
Foto: TV4
Från Mitt kök

Efter att ha gravats i två dygn med gin och enbär är denna lax redo för buffébordet eller att serveras som huvudrätt med kokt potatis och en god sås.

Tips! Tänk på att laxen måste ha varit fryst i minst 72 timmar innan du äter den. antingen innan du gravar den eller efteråt.

21 december 2015
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
20 m + 2 dygn
4

Du behöver

  • 600 g lax, mittbiten med skinn
  • 3 msk gin
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl salt, gärna rökt om du har
  • 1 tsk svartpeppar, stött
  • 5 enbär, stötta
  • 1 dl dill, hackad

Gör så här

  1. Putsa laxfilén och se till att det inte finns några ben kvar. Dela den i två lika långa delar.
  2. Blanda alla kryddor och strö lite av blandningen i botten på ett fat. Lägg en laxbit med skinnsidan ner och häll över 1 msk gin som du gnider in i laxköttet.
  3. Fördela över nästan all kryddblandning, spara en matsked. Gnid in gin i köttet på den andra laxfilén och lägg den med skinnsida upp ovanpå den andra laxbiten. Alltså ska kryddorna hamna i mitten mellan laxens köttsidor. Strö över den sista kryddblandningen och lägg allt i dubbla plastpåsar.
  4. Tryck ut all luft och lägg kallt i ca 2 dygn. Om det inte är någon luft i påsen behöver du inte vända filéerna under tiden.
  5. Torka bort kryddorna när laxen gravats färdigt och servera den som del av en buffé eller med potatis och hovmästarsås.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept