Janssons frestelse på GI-vis

Janssons frestelse på GI-vis
Foto: GI Viktkoll

En lite annorlunda Janssons frestelse med zucchini istället för potatis.

14 december 2011
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 st liten ask ansjovosfiléer (125 g)
  • 2 st stora gula lökar (ca 500 g)
  • 50 g smör
  • 2,5 st zucchini (2-3 ca 800 g)
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°. Låt ansjovisfiléerna rinna av. Skala och strimla lökarna. Fräs dem i smör i ens tekpanna. Sänk sedan värmen och låt löken bli mjuk, genomskinlig och gyllengul på låg värme. Rör om då och då. Det tar ca 10 minuter. Ta upp löken och lägg åt sidan.
  2. Skär zucchinin i stavar. Fräs stavarna i omgångar i smör. Smörj en ugnssäker form och täck bottnen med hälften av zucchinistavarna. Lägg sedan på löken. Skär ansjovisfiléerna på längden och fördela strimlorna ovanpå löken. Krydda med malen vitpeppar. Täck med resten av zucchinistavarna.
  3. Ställ in formen i ugnen och grädda den i 15 minuter. Slå av vätskan som bildats och häll istället på grädde. Grädda frestelsen i ytterligare 10 minuter. Låt lådan stå en stund före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept