Moussaka á la GI

1h 10 min
6
Moussaka á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Grekernas motsvarighet på lasange!

15 maj 2008
Visa mer
1h 10 min
6

Du behöver

  • 3 st stora aubergine (2 kg)
  • 2,5 msk olivolja till stekning
  • 800 g nötfärs
  • 2 st gula lökar
  • 200 g tomatpuré (1 tub)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 3 dl riven parmesan
  • 3 dl grädde
  • 1 st ägg

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skölj och ansa auberginerna. Skär av ändarna och skiva dem på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka.
  3. Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna med olivolja.
  4. Skala och hacka lökarna fint. Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja. Lägg över löken i en gryta.
  5. Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpurén och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Koka upp och rör om ordentligt.
  6. Smörj en ugnsfast form. Varva aubergineskivor, parmesan och köttfärs i formen.
  7. Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan.
  8. Grädda moussakan i ugnen i cirka 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept