Kall gurksoppa med inkokt röding

Kall gurksoppa med inkokt röding
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Röding är vanlig i fjällsjöar, och många jägare brukar också passa på att fiska röding. Fisken kokas in mycket lätt för att bevara så mycket som möjligt av rödingens karaktär. Soppan kan göras i ordning i förväg och bara skummas upp med mixerstav innan serveringen. En riktig sommarrätt där alla komponenter kan vara kalla.

1 september 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st rödingfiléer

Lag

  • 1 l vatten
  • saft av ½ citron
  • 1 knippe dillstjälkar
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • 2 st lagerblad
  • 20 st vitpepparkorn

Soppa

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 300 g gurka
  • 4 msk hackad dill
  • 2 tsk hackad mynta
  • 4 dl yoghurt
  • 1 dl vatten eller kall grönsaksbuljong
  • 1 dl olivolja
  • lite vinäger
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till lagen i en tjockbottnad panna med höga kanter. Låt koka upp och koka i 5–8 minuter. Dra kastrullen av värmen och lägg i rödingfiléerna. Låt dra 10–15 minuter (beroende på fiskens storlek).
  2. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skala, kärna ur och skiva gurkan till soppan. Lägg den med örter och vitlök i en mixer. Blanda yoghurten med vatten eller buljong och olivolja i en bunke.
  3. Mixa gurkan och tillsätt yoghurtblandningen i en tunn stråle medan mixern är igång. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  4. Ta bort skinnet på fiskfiléerna och skär filéerna i stora bitar. Servera i soppan och garnera ev. med en myntakvist.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept