Gammaldags strömming i kruka

Gammaldags strömming i kruka
Foto: TV4

Detta är en riktig klassiker som återfinns i många av de gamla svenska kokböckerna. På den tiden gjorde man ett deglock som slöt riktigt tätt av rågmjöl och vatten. Idag nöjer vi oss med att skruva på ett lock eller göra krukan tät med folie. Det godaste tillbehöret till den här rätten är nykokt färskpotatis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg rensad strömming
  • 2 knippor dill
  • 1 msk salt
  • 1 msk hel kryddpeppar
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 dl vatten

Du behöver också:

  • en porslinskruka med lock

Gör så här

  1. Hacka dillen fint. Krossa pepparn lätt. Blanda dill, peppar och salt. Blanda även samman vatten och vinäger.
  2. Varva strömmingen (hopvikt) och dillblandningen i en kruka och avsluta med dillblandning. Häll på vinägerblandningen. Sätt på locket eller gör ett tättslutande lock av aluminiumfolie.
  3. Ställ krukan i en kastrull med så mycket vatten att det når upp till halva krukan. Sjud på svagaste värme i 1 1/2 timme. Ta av locket och låt krukan svalna innan den ställs in i kylskåpet. Servera strömmingen kall.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept