Galette des rois

Galette des roi
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Galette des rois

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

En fransk traditionell kaka på smördeg fylld med frangipane, en söt mandelkräm. Enligt tradition bakas det in en figur i kakan och den som får figuren blir kung eller drottning för en dag.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 80 g mandelmjöl
  • 80 g florsocker
  • 60 g ägg [1 st (L)]
  • 120 g vaniljkräm
  • ca 400 g smördeg
  • 80 g smör, rumsvarmt

Äggstrykning

  • 1 ägg
  • 10 salt
  • 20 g vatten

Övrigt

  • figur av värmetåligt material

Gör så här

  1. Blanda mandelmjöl, florsocker och smör. Rör i ägget och tillsätt slutligen vaniljkrämen.
  2. Blanda äggstrykningen.
  3. Kavla ut smördegen ca 2-3 mm tunt och så att du får ut två rundlar som är ca 20 cm i diameter.
  4. Skär ut två rundlar som är ca 20 cm i diameter.
  5. Lägg fyllningen på en av rundlarna, behåll ca 1 cm ifrån kanten ren. Pensla kanten med äggstrykning.
  6. Lägg figuren i fyllningen.
  7. Lägg på den andra rundeln och tryck fast kanterna. Markera med baksidan av en liten kniv eller använd fingrarna och tryck till så att det blir ett mönster på kanten.
  8. Pensla hela ovansidan med äggstrykning. Ställ kakan kallt i minst 2 timmar, gärna över natten.
  9. Skär ett tunt mönster på ovansidan.
  10. Sätt ugnen på 220 grader.
  11. Sätt in plåten, sänk värmen till 200 grader och grädda i 15 minuter. Sänk värmen till 180 grader och grädda i ytterligare ca 20 minuter eller tills kakan har fått ordentligt med färg.

Här hittar du recept på Johans smördeg.