Gäddfärserad laxfilé med rödvinssmörsås

Gäddfärserad laxfilé med rödvinssmörsås
Foto: TV4

Rödvinssås till lax är en kulinarisk upplevelse. Lägg såsen som en spegel på varma tallrikar och lägg på de gäddfärserade laxfiléerna. Garnera med grönsaker, murklor och lite kryddkrasse. Servera med ris eller små färska potatisar.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g filéad färsk lax
  • 100 g gäddfilé
  • 1 äggvita
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 3 dl fiskbuljong
  • 4 dl rött vin av Bordeauxtyp
  • 8 finansade morötter
  • 6 salladslökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 200 g smör (helst osaltat)
  • 0,5 citron
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 burk murklor
  • 1 dl vispgrädde
  • kryddkrasse som garnityr

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Mal gäddfiléerna eller kör dem i mixer tillsammans med lite salt till en fin färs. Tillsätt äggvita och därefter grädde, lite i taget, tills det blir en smidig och luftig färs. Krydda med salt och peppar.
  2. Smörj en ugnssäker form. Dela laxen i 4 lika stora bitar. Lägg på gäddfärsen och placera dem i formen. Lägg på 2 tsk finhackad schalottenlök, fiskbuljong och 1 dl rödvin. Vätskan ska inte nå upp till färsen. Baka laxen utan lock i ugnen 6-8 minuter så att den får en aning färg.
  3. Koka under tiden morötter och salladslök i lite vatten några minuter så att krispigheten finns kvar. Fräs svampen med schalottenlök och koka dem med 1 dl grädde tills de blir krämiga.
  4. Sås: Koka upp rödvinsvinäger med 1 msk schalottenlök i en tjockbottnad kastrull tills det är nästan torrt. Klicka i smör tills det blir en fin sås. Låt 3 dl rödvin koka ner till hälften i en kastrull vid sidan om och rör sakta ner smörsåsen. Smaka av med citron, salt och peppar. Sila såsen och håll den varm. Den får inte koka, då skär den sig.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept