Fyllda bräserade duvor

Fyllda bräserade duvor
Foto: TV4

En vanlig rätt i Egypten är duva serverad på krossat vete. Fåglarna fylls med krås blandat med vete som smaksätts med mynta. I Egypten används grönt krossat vete, fireek. Vi använder bulgur.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 duvor á 450 g
  • fågelkråsen: hjärtan, kvävor och lever
  • salt och malen vitpeppar
  • 120 g smör
  • 1,5 dl finhackad gul lök
  • 6 dl bulgur
  • 2 tsk finhackad färsk mynta
  • salt och malen vitpeppar
  • 3,5 dl kallt vatten
  • 6 dl hönsbuljong
  • persiljekvistar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Hacka duvkråsen fint. Smält hälften av smöret i en tjockbottnad stekpanna. Tillsätt löken och kråshacket. Stek under omrörning 8-10 minuter tills löken är lätt brynt. Tillsätt bulgur, mynta, salt och peppar. Rör i 2-3 minuter tills kornen är täckta av smör. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175°. Klappa duvorna torra in- och utvändigt med hushållspapper. Krydda dem med salt och peppar. Fyll varje fågel med 5 msk av bulgurblandningen i brösthålan samt 1 msk i halshålan. Ställ resten av fyllningen åt sidan.
  3. Fäst halsskinnet på ryggen med en steknål och sy ihop bröstöppningen. Bind upp fåglarna och pensla med resten av smöret. Lägg duvorna i en stor tjockbottnad gryta med brösten upp och häll i vattnet. Koka upp och täck med lock. Låt duvorna bräsera mitt i ugnen i 10 minuter. Ös duvorna med skyn och bräsera i ytterligare 30 minuter. Fåglarna är klara när köttsaften är ofärgad och genomskinlig.
  4. Koka upp hönsbuljongen upp. Tillsätt den sparade fireek-blandningen under omrörning. Sjud under lock i 30 minuter tills kornen är mjuka och all vätska försvunnit.
  5. Ta bort snören och steknålar ur duvorna. Lägg fåglarna på ett varmt serveringsfat. Fukta med skyn och garnera med persilja. Fluffa upp fireeken med en gaffel och servera det separat eller runt om duvorna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept