Frozen cheesecake med hallonswirl och vit choklad

Frozen cheesecake med hallonswirl och vit choklad
Foto: Frida Wismar
Linus Larsson
Linus Larsson

Frozen cheesecake med hallonswirl och vit choklad

11 ingredienser

3-4 h

Jag älskar vit choklad, men det kan ju bli lite väl sött ibland. Därför bryter hallonets syra av perfekt i denna cheesecake tycker jag. /Linus

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 200 g digestivekex (1 förp) eller Maryland cookies
  • 100 g smör

Fyllning

  • 200 g vit bakchoklad
  • 250 g färskost
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde

Hallonsås

  • 1 msk strösocker
  • 0,75 dl vatten
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 3,5 dl hallon

Gör så här

  1. Kör kexen eller kakorna med smöret i en mixer och fördela jämnt i botten på en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan på en sked, och börja med fyllningen.
  2. Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten över ett vattenbad.
  3. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke.
  4. Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli alltför tjock.
  5. Vänd ner chokladblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde.
  6. Gör hallonsåsen. Blanda allt utom hallon i en kastrull och koka upp. Lägg ner hallonen och låt koka i 5 minuter på svag värme. Sila av såsen, eller låt bli om du föredrar det. Ställ åt sidan för att svalna.
  7. Häll hälften av chokladfyllningen ovanpå bottnen i formen. Häll lite av hallonsåsen ovanpå. Fortsätt varva chokladfyllning och hallonsås om vartannat. Låt kakan stå i frysen i 3–4 timmar och ta fram den omkring 20 minuter innan du serverar den.