Frikassé på oxkött och rotfrukter

Frikassé på oxkött och rotfrukter
Foto: TV4

Visst är det rolig med all internationell matinspiration men ibland känns det rätt med en hederlig, gammaldags frikassé. Den här lagas av högrev och har rotfrukter som sällskap. Trots grädden är det här riktig smalmat.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg benfri högrev
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 100 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 8 potatisar
  • 200 g brysselkål
  • 1 liter köttbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 msk hackad färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Gör så här

  1. Ansa, skala och skölj morötter, palsternackor, rotselleri, gul lök och potatis. Skär palsternackor, morötter, rotselleri och potatis i tärningar. Skär köttet i stora kuber. Koka upp buljongen i en stor gryta med salt och pepparkorn. Lägg i köttet och låt det koka några minuter - skumma väl.
  2. Tillsätt gul lök och hälften av morots-, palsternacks- och rotselleritärningarna. Låt allt koka i ca en timme tills det att köttet är riktigt mört. Sila buljongen och koka ihop den till hälften. Koka resten av rotfruktstärningarna och potatistärningarna mjuka i buljongen. Lägg över köttet i en ny gryta tillsammans med rotfrukter och potatis. Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Rör ut vetemjölet i grädden och red av buljongen till en sås med simmig konsistens. Häll den över köttet, rotfrukterna och brysselkålen. Hacka basilikan och strö över före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept