Potatisterrin med rökt lax

Potatisterrin med rökt lax
Foto: Björn Tesch

”På Långbro Värdshus serverar vi ofta mat på assietter. Terrinen är ett gott tilltugg till drinken eller som en rätt på midsommarbuffén.”, säger Fredrik Eriksson.

Tips! Du kan även blanda i ansjovis eller rökt lax i själva terrinen för att variera smakerna.
Tips! Laga gärna terrinen några dagar i förväg, förvara i kylskåpet så drar smakerna till sig.

2 juni 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 7 st gelatinblad
  • 2 + 2 dl creme fraiche
  • 500 g Philadelphiaost
  • 500 g kokt färskpotatis, tärnad
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad dill
  • salt och peppar
  • 250 g rökt lax i bit

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Värm 2 dl av creme fraichen till strax under kokpunkten. Krama ur bladen och lös upp dem i den varma creme fraichen.
  2. Arbeta ihop resten av creme fraichen, philadelphiaosten, potatis, gräslök, dill. Rör i den varma creme fraichen samt salt och peppar. Klä en aluminiumform med plastfilm. Lägg i röran och jämna till, slå formen hårt i bänken och vik igen plasten.
  3. Ställ in i kylskåpet över natten. Skär terrinen i snygga rutor när det är dags att servera. Tärna laxen, ca 25 g per skiva, och lägg på. Garnera med dillvippor.
  4. Garnityren kan du variera med lax eller sill, men även charkuterier passar till. Servera som ett drinktilltugg, som förrätt eller rätt på buffén. Gravad eller rökt fisk eller kalla charkuterier passar till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept