Limetarte med fruktsalsa

Limetarte med fruktsalsa
Foto: TV4

Limetarte med jordgubbs- och passionsfruktssalsa.

Man kan tillsätta lite gelatin för att skapa en fastare fyllning om så önskas. Eller som här, gelesocker.

Dryckestips
Chateau du Juge, årgång 2004.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Fredrik göra limetarten


27 oktober 2010
Visa mer
2h
4

Du behöver

Tartedeg

  • 2 dl sötmandel
  • 1 st lime
  • 0,5 st vaniljstång, urskrapade frön
  • 1 dl florsocker, ca
  • 1,5 dl mjöl
  • 1 st ägg
  • smör

Limefyllning

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 st limefrukter
  • 2 st ägg
  • 1 dl gelesocker
  • 2 dl socker
  • Råsocker till karamellytan

Fruktsalsa

  • passionsfrukter
  • färska jordgubbar
  • råsocker

Gör så här

  1. Pajskal
    Skålla och skala mandeln.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Riv ner skalet från limen i blandningen och tillsätt rumstempererat smör tillsammans med vaniljfrön.
  4. Låt degen vila ca 1 timme i kylskåp innan den bakas ut i en smörad pajform.
  5. Baka i 200 grader ca 10-12 minuter, desto tunnar skal desto snabbar går det, vaka därför över ditt pajskalordentligt.
  6. Fyllning
    Riv skalet från 2 av limefrukterna.
  7. Pressa ut fruktsaften från de 4 limefrukterna (varav en kommer från tillagandet av pajskalet).
  8. Bland med socker, vanilj i en kastrull, smält smöret direkt i blandningen på medlelåg värme.
  9. Tillsätt 1 dl gelesocker.
  10. Separera äggen och tillsätt äggulorna till blandningen.
  11. Låt blandningen bli tjock. (Man kan tillsätta lite gelatin för att skapa en fastare fyllning om så önskas.)
  12. Häll blandningen i pajskalet och ställ in i kylen för att fyllningen skall stelna till.
  13. Vid servering
    Strö råsocker över ytan och bränn försiktigt med en brännare.
  14. Bär
    Kör hälften av jordgubbarna i en mixer.
  15. Kärna av passionsfrukten och tillsätt denna till jordgubbsblandningen.
  16. Rör ner råsocker efter smak.
  17. Skär resterande jordgubbar i små tärningar och till sätt dessa till blandningen.
  18. Servera med lätt vispad grädde och färska bär.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept