Fransk nougat Montélimar

45 m + 6 h
10 - 12 bitar

Jag lovar, det är inte mycket som slår en färsk nougat Montélimar! Den du gör själv blir hundra gånger godare än den du köper i affären. Basen är egentligen en maräng som vispas med en het sockerlag med mycket honung i. Ge bort den i en fin skål inslagen i cellofan – en perfekt present! /Sara

Spela klippet för att steg för steg se hur Sara gör en fransk nougat.

2 december 2015
Visa mer
45 m + 6 h
10 - 12 bitar

Du behöver

  • 2,75 dl strösocker
  • 1,5 dl honung
  • 0,5 dl glykos
  • 1 dl vatten
  • 2 stora äggvitor
  • 0,5 dl strösocker
  • 300 g blandade rostade nötter, t.ex. marconamandel, hassel- och pistagenötter
  • ca 1 dl florsocker

Gör så här

  1. Blanda 2,75 dl socker med honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme till en sockerlag. När lagen har en temperatur på cirka 130 grader, vispa då sakta äggvitorna till skum i en bunke. Tillsätt 0,5 dl socker och fortsätt vispa till en fin maräng.
  2. Låt sockerlagen fortsätta koka tills temperaturen går upp till 150 grader. Blanda då ner den i bunken i en tunn stråle och vispa tills marängen är seg men fortfarande ljummen.
  3. Byt ut vispen mot en vinge och blanda även ner nötterna.
  4. Lägg bakplåtspapper i en skål som rymmer cirka 1,5 liter. Pudra florsocker över papperet.
  5. Doppa en slickepott i olja – då fastnar inte nougaten – och lägg över nougaten i skålen. Tryck till den lite lätt och täck med ytterligare florsocker.
  6. Låt stå och stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär upp nougaten i bitar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept