Fläskytterfilé med skysås och skruvad potatis

POPULÄRT
Fläskytterfilé med skysås och skruvad potatis
Foto: TV4

Fläskytterfilé med skysås och skruvad potatis

Av: Mikael - Trelleborg

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

60 m

Ört- och vitlökskryddad fläskytterfilé som serveras med skysås och skruvad potatis.

Dryck: Rött vin, Le Roi Domaine de Rocheville

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläskytterfilé

  • ca 900 g fläskytterfilé
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes, efter behag
  • 1 klyfta vitlök
  • valfria örter (till exempel persilja, timjan, rosmarin)

Sås

  • 1 dl steksky (från fläsket)
  • 2 msk smör (el. margarin)
  • 2 dl vatten
  • 1,5 msk vetemjöl (el. matlagningsmjöl)
  • salt
  • peppar

Skruvad potatis

  • 12 fasta potatisar
  • 0,5 dl mjölk (eller grädde)
  • 3 msk smör
  • vitlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125-150 grader. Putsa fläskytterfilén. Krydda med salt, svartpeppar och till exempel chili, vitlök och valfria kryddor.
  2. Bryn filén runt om i en stekpanna, ca 5–10 minuter. Lägg fläskytterfilén på ett galler över en långpanna. Sätt en digital ugnstermometer i den tjockaste delen. Grädda i ugnen tills temperaturen visar 65 grader, ca 1-1,5 timme beroende på ugn och köttets storlek. Låt den färdiga fläskytterfilén vila minst 10 minuter i ugnsfolie (spara skyn!). Skär den i skivor.
  3. Sila stekskyn och smält smör eller margarin i en kastrull, låt smöret fräsa en kort stund utan att bränna.
  4. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner vetemjöl eller matlagningsmjöl, lite i taget tills jämn och halvflytande smet.
  5. Tillsätt steksky under omrörning, först lite sedan allt större mängd. Späd med vatten. Låt småkoka 5-10 minuter.
  6. Smaka av. Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  7. Koka potatisen al dente. Stöt potatisarna i grytan med smör, mjölk, peppar och en gnutta vitlök. Spritsa potatismoset på en plåt i form av skruvar, gratinera med lite ost i ugnen på 200 grader tills de blir gyllenbruna på vågtopparna, ca 10 minuter.
  8. Servera fläskytterfilén varm (ljummen) med skysås och den skruvade potatisen.