Fläskytterfilé med skysås och skruvad potatis

60 m
4
Fläskytterfilé med skysås och skruvad potatis
Foto: TV4

Ört- och vitlökskryddad fläskytterfilé som serveras med skysås och skruvad potatis.

Dryck: Rött vin, Le Roi Domaine de Rocheville

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

12 oktober 2016
Visa mer
60 m
4

Du behöver

Fläskytterfilé

  • ca 900 g fläskytterfilé
  • salt och peppar
  • chiliflakes, efter behag
  • 1 klyfta vitlök
  • valfria örter, till exempel persilja, timjan, rosmarin

Sås

  • 1 dl steksky (från fläsket)
  • 2 msk smör el. margarin
  • 2 dl vatten
  • 1,5 msk vetemjöl el. matlagningsmjöl
  • salt och peppar

Skruvad potatis

  • 12 medelstora potatisar, fast sort
  • 0,5 dl mjölk eller grädde
  • 3 msk smör
  • lite vitlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125-150 grader. Putsa fläskytterfilén. Krydda med salt, svartpeppar och till exempel chili, vitlök och valfria kryddor.
  2. Bryn filén runt om i en stekpanna, ca 5–10 minuter. Lägg fläskytterfilén på ett galler över en långpanna. Sätt en digital ugnstermometer i den tjockaste delen. Grädda i ugnen tills temperaturen visar 65 grader, ca 1-1,5 timme beroende på ugn och köttets storlek. Låt den färdiga fläskytterfilén vila minst 10 minuter i ugnsfolie (spara skyn!). Skär den i skivor.
  3. Sila stekskyn och smält smör eller margarin i en kastrull, låt smöret fräsa en kort stund utan att bränna.
  4. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner vetemjöl eller matlagningsmjöl, lite i taget tills jämn och halvflytande smet.
  5. Tillsätt steksky under omrörning, först lite sedan allt större mängd. Späd med vatten. Låt småkoka 5-10 minuter.
  6. Smaka av. Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  7. Koka potatisen al dente. Stöt potatisarna i grytan med smör, mjölk, peppar och en gnutta vitlök. Spritsa potatismoset på en plåt i form av skruvar, gratinera med lite ost i ugnen på 200 grader tills de blir gyllenbruna på vågtopparna, ca 10 minuter.
  8. Servera fläskytterfilén varm (ljummen) med skysås och den skruvade potatisen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept