Fläskstek med rödkål

Fläskstek med rödkål
Foto: TV4

I Danmark serveras fläskstekar av alla de slag. En saftig skinka med svålen kvar serveras här med doftande kryddig rödkål. Passa på att servera den till jul, när fläskköttet har bra pris och rödkålen är som finast!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg benfri fläskstek med svålen kvar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 100 g smör
  • 600 g rödkålshuvud
  • 2 gula lökar
  • 1 syrligt äpple
  • 10 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 dl hett vatten
  • 1 tsk maizena
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär längs- och tvärgående snitt genom svålen på steken så att ett rutmönster bildas. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det på galler i en liten ugnspanna och stick in en köttermometer. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 72°.
  2. Rödkål: Strimla rödkålen. Skala och skiva de gula lökarna. Skiva äpplet. Smält smör i en stor gryta och blanda ner rödkål, lök och äpple. Låt det småputtra i ca 45 minuter. Rör om ofta. Spä med lite vatten om det verkar torrt.
  3. Ta ut köttet och låt det vila. Håll det varmt under aluminiumfolie. Vispa ur ugnspannan med vattnet. Sila skyn om så behövs. Häll den i en liten såskastrull. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ner det i skyn. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Servera köttet i skivor med rödkålen, såsen och kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept