Fläskkotletter med muhammara

Fläskkotletter med muhammara
Foto: TV4

Fläskkotletter med muhammara

24 ingredienser

Grillad kotlett och sotad söt lök serverad på en röra på grillad paprika och mandel toppad med en mynta- och citronyoghurt.

Ingredienser

portioner

Fläskkotlett

  • 2 fläskkotletter (utan ben)
  • rapsolja
  • salt
  • peppar

Muhammara

  • 1 burk grillad paprika
  • 3 dl rostade mandlar (utan skal)
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • ev olivolja
  • ev citronsaft

Lök

  • 2 gula lökar
  • granatäpplesirap
  • olivolja
  • sumak
  • citronsaft
  • salt
  • peppar

Mynta- och citronyoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 knippe mynta, finhackad
  • 0,5-1 citron, grillad
  • salt
  • peppar

Servering

  • färsk kruspersilja

Gör så här

Fläskkotletter

  1. Skär snitt i fettranden på kotletterna. Salt och peppra på båda sidorna och ha på rejält med olja.
  2. Grilla kotletterna på båda sidorna tills de har en fin yta och en innertemperatur på cirka 62 grader.

Muhammara

  1. Mixa grillad paprika, de rostade mandlarna och vitlök tillsammans med oljan från paprikan. Tillsätt eventuellt lite extra olivolja om röran känns för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.

Grillad lök

  1. Lägg lökarna direkt på grillkolen och lägg ett lock, låt dem ligga där tills skalet är svart.
  2. Blanda ihop olivolja, granatäpplesirap, sumak och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala löken och skär den i mindre bitar. Vänd ner den i dressingen.

Mynta- och citronyoghurt

  1. Skär en citron på hälften och grilla med snittytan ner i ca 10-15 minuter.
  2. Blanda ihop yoghurt, mynta och saft från den grillade citronen. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Skär upp köttet i tunna skivor. Bred ut muhammaran på uppläggningsfatet, lägg på köttet och varva med löken. Ringla över myntayoghurten och toppa med persilja.