Mixa eller mortla alla ingredienser utom oljan till en jämn pesto, rör sedan ner olivoljan för hand till en
ganska fast pesto. Den behöver inte vara så rinnig utan vid användning späder du med det stärkelserika
pastavattnet. Smaka av med salt. Om man mixar olivolja kan den bli besk, och det är inte en hit.
Fläskfilé och pastasallad
Koka pastan i välsaltat vatten.
Skär upp salladslöken inklusive blasten i tunna skivor. Halvera tomaterna och blanda alla ingredienser
med pastan och peston, spara 3 msk av peston.
Stek den putsade fläskfilén, rikligt saltad och pepprad runtom, på medelhög värme i rejält med fett. Stek på alla sidor tills den fått fin färg och stek den sedan klart i ugnen på 125 grader till en innertemperatur om ca 65-70 grader. Ca 15-20 min. Ta ut den och låt vila i minst 15 minuter.
Pressa saft från en halv citron samt zest till en skål och blanda med den sparade peston. Blanda
runt till en rinnig sås, späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
Häll upp pastasalladen på ett vackert fat, skär upp fläskfilén i 1-cm tjocka skivor och lägg även dem på fatet. Ringla såsen över köttet.