En älskad klassiker från det kinesiska köket som blir otroligt god när du gör såsen från grunden. Här blir den snabblagade grytan extra god med färsk ananas och krispiga grönsaker som broccoli och paprika.
250 g broccoli, bruten i små buketter samt stammen skalad och skivad
0,5 ananas, skalad och skuren i munsstora bitar (färsk)
3 klyftor vitlök, finhackade
4-5 cm färsk ingefära, finhackad
4 dl hönsbuljong
2 salladslökar, tunt skivade
neutral olja, till stekning
Sötsur sås
2 msk tomatpuré
2 msk ketchup
3 msk japansk soja
3 msk risvinäger
3 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
1 msk sesamolja
Till servering
4 port jasminris, nykokt
ev sambal oelek (eller sriracha)
Gör så här
Blanda samman alla ingredienser till den sötsura såsen.
Skär karrén i munsstora bitar. Blanda soja och bikarbonat, häll över köttet och rör om väl. Låt stå medan du förbereder grönsakerna.
Bryn köttet i olja i en tjockbottnad gryta på hög värme till det fått lite färg. Ta upp och lägg köttet åt sidan.
Hetta upp grytan igen till den nästan ryker. Fräs vitlök och ingefära i 10 sekunder, lägg sedan i lök, paprika och broccoli samt ananas, låt steka med i 2 minuter. Lägg tillbaka köttet i grytan.
Häll på buljong och den sötsura såsen och låt det hela få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Servera genast med nykokt jasminris och eventuellt lite sambal oelek vid sidan om!