Flamberade kokoscrêpes med apelsinsås

Flamberade kokoscrêpes med apelsinsås
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Flamberade kokoscrêpes med apelsinsås

14 ingredienser

Veganska crêpes med kokos, apelsin och vaniljglass. Galet gott avslut på en festlig middag!

Ingredienser

portioner

Kokoscrêpes

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 0,5 krm salt
  • 4 dl kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl kokosolja
  • mjölkfritt margarin, att steka i (eller kokosolja)

Apelsinsås

  • 1 dl kokossocker (eller rårörsocker)
  • 4 apelsiner, rivet skal och saft
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl apelsinlikör

Till servering

  • vaniljglass (t ex ägg- och mjölkfri)
  • apelsinklyftor
  • rostade kokosflingor

Gör så här

Kokoscrêpes

  1. Rör ihop vetemjöl, majsstärkelse och salt i en skål.
  2. Vispa ner lite kokosmjölk och vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar.
  3. Avsluta med att vispa ner kokosoljan. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
  4. Stek gyllenbruna crêpes i en stekpanna och vik dem till snygga trekanter. Lägg över på en tallrik.

Apelsinsås

  1. Blanda ihop kokossocker, apelsinskal, apelsinsaft och kokosolja i en kastrull. Smält ihop på medelhög värme och låt bubbla på i två minuter. Lägg tillbaka crêpestrianglarna i stekpannan och skopa över såsen.
  2. Häll på apelsinlikören och tänd på med en tändare. Fortsätt att skopa sås över crêpesen så att lågan slocknar.

Servering

  1. Lägg två crêpes på varje assiett. Toppa med en kula vaniljglass, några apelsinklyftor och lite rostad kokos. Servera på direkten.