Flamberad pepparstek

Flamberad pepparstek
Foto: TV4

Det här är mat precis som på riktig restaurang. Att flambera kan kanske verka krångligt, i så fall utesluter du det momentet. Du som vill prova att flambera, tänk på att inte göra det under köksfläkten. Ha gärna ett stort lock till hands om lågorna behöver släckas snabbt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bitar oxfilé (à 180 g)
  • 3 dl stark oxbuljong
  • 1 msk finhackad lök
  • 0,5 dl torr madeira
  • 0,5 tsk färsk dragon
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk krossad grönpeppar
  • 1 msk konjak
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sås: Skala löken och hacka den fint. Koka upp buljongen med lök, madeira och dragon. Låt koka tills ca 1 1/2 dl återstår. Tillsätt grädden och låt det hela sjuda tills såsen är lagom simmig. Sila såsen. Tillsätt grönpepparn.
  2. Krydda biffarna med grovmalen svartpeppar runt om. Stek dem i het panna 3–4 minuter på varje sida. Ta bort pannan från värmen, häll konjaken över och tänd på.
  3. Lägg upp köttbitarna på varma tallrikar och blanda stekskyn med såsen. Smaksätt med salt och eventuellt mer konjak om det behövs. Häll lite sås över biffarna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept