Fläder- och vaniljbullar

koket.se
Fläder- och vaniljbullar
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fläder- och vaniljbullar

19 ingredienser

Saftiga bullar som smakar som en sommardröm. Fyllningen består av smör, socker och vanilj och mitten hittas en len kräm med smak av fläder.

Se Fredrik Nylén laga receptet

logo

Ingredienser

Vetedeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1,5 dl strösocker
  • 13-14 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Fläderkräm

  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl citronsaft, färskpressad
  • 1,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 msk majsstärkelse
  • 50 g smör, rumsvarmt

Pensling

  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Häll i mjölken och värm vätskan till fingervarm ca 35 grader/fingervarmt.
  2. Rör ut jästen med vätskan i en bunke, tillsätt salt, kardemumma, socker och rumsvarmt smör.
  3. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  4. Förbered fläderkrämen. Vispa samman äggulor, ägg, socker, citronsaft och flädersaft i en kastrull.
  5. Ställ på spisplattan och låt sjuda 2-3 minuter tills krämen tjocknat. Dra av från plattan och vispa ner det rumsvarma smöret. Silagenom en sil i en ren skål och låt svalna.
  6. Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en stor rektangel på ca 40 x 60cm och bred på vaniljfyllningen.
  7. Vik ihop långsida mot långsida och skär remsor på ca 2 cm. Tvinna och snurra ihop och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Gör djupa hål i bullarna och klicka eller spritsa i fläderkräm i varje hål.
  9. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 8-10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna.

Vid servering

  1. Pensla runtom krämen med smält smör och doppa i strösocker. Njut!

Tips! Bullarna går bra att frysa, frys i så fall in bullarna utan att du har penslat dem med smör och toppat dem i socker. Pensling och doppning gör du sen när de har tinat.