Fisk- och skaldjurssoppa

Fisk- och skaldjurssoppa
Foto: TV4

Kan man laga en festsoppa av en djupfryst fiskblock? Ja, visst, pröva det här receptet! Använd fast, vit fisk, kolja eller torsk. Tina fisken till hälften och skär i snygga kuber. Ett gott bröd passar bra att servera till och den som vill klickar i aioli.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g djupfryst fisk
  • 400 g räkor med skal
  • 8 färska blåmusslor med skal
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 morot
  • 5 potatisar
  • 1,25 liter fiskbuljong
  • 1 tsk timjan
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 2 dl vitt vin

Gör så här

  1. Kontrollera så att alla musslor lever genom att knacka dem i ett skärbräde. Musslor som inte sluter sig ska kasseras. Skala av stjärtarna på 12 av räkorna och låt dem behålla huvudena. Dessa ska vara till garnering. Skala övriga räkor och ta vara på alla räkskal. Lägg de skalade räkorna åt sidan. Fräs räkskalen i olja och slå på vatten så att det täcker. Lägg i musslorna och sjud tills alla musslor öppnat sig. Ta upp musslorna och håll dem varma. Sila spadet.
  2. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Ansa fänkålen och skär den i tunna strimlor. Skala moroten och skär den i tunna stavar. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt sedan fänkål, morot och potatis. Låt allt fräsa ännu någon minut, och tillsätt sedan fiskbuljongen och musselspadet. Klipp tomaterna i bitar med en sax direkt ner i burken och häll i dem. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt sjuda i 15 minuter.
  3. Trä de sparade räkorna till dekoration på fyra träspett. Tärna fisken i vackra kuber och lägg i fisk, saffran och vin i soppan och låt sjuda i 10 minuter till, eller tills fisken är genomkokt. Lägg då i de helt skalade räkorna. Fördela soppan i varma serveringsskålar, lägg i musslorna och dekorera med ett räkspett var.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept