Fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta
Foto: TV4

Fisk- och skaldjursgryta passar bra att servera i en traktörpanna. Ställ den mitt på bordet och bjud frasigt bröd till att suga upp den goda buljongen med.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g fiskfilé av fast sort
  • 150 g skalade räkor
  • 100 g kräftstjärtar
  • 150 g musslor i vatten
  • 8 blåmusslor med skal
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 50 g rotselleri
  • 1 msk smör
  • 0,5 burk hela tomater
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • 1 knippa dill
  • salt och malen vitpeppar
  • bröd

Gör så här

  1. Skär fiskfilén i centimetertjocka strimlor. Borsta musslorna under rinnande kallt vatten, kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Låt burkmusslor, räkor och kräftstjärtar rinna av.
  2. Strimla morot, purjo och selleri fint. Koka upp 1 dl vatten med 1 msk smör i en vid gryta, lägg ner rotfruktsstrimlorna och koka ett par minuter. Ta upp dem ur spadet och ställ åt sidan. Häll tomaterna med sitt spad i grytan och lägg i fisken och musslorna i sitt skal. Tillsätt rotfruktsstrimlorna, vin, salt och smör och låt allt koka i 5 minuter, vänd försiktigt någon gång.
  3. Hacka dillen fint. Lägg i burkmusslor, räkor och kräftstjärtar i fiskgrytan, ta grytan från värmen. Krydda med salt, peppar och kanske lite mer vin. Strö över den finhackade dillen och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept