Fisk i kopp

1 h
4
Fisk i kopp
Foto: TV4

Läcker rödspätta med kallrökt lax som tillagas i ugn. Serveras med smörslungad potatis och citronsås.

Dryckestips: Vit Bourgogne Louis Jadot eller vitt Jacob´s Creek Un Vined

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 augusti 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Rödtunga i kopp

  • 6 filéer rödtunga
  • 2 skivor kallrökt lax
  • 200 g skalade räkor i lag
  • 1 knippe dill
  • smör
  • salt och peppar

Smörslungad potatis

  • 1 kg potatis
  • 1 msk smör
  • 1 knippe dill

Citronsås à la Lasse

  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 1 tärning fiskbuljong

Gör så här

  1. Rödtunga
    Smöra 4 ugnsfasta kaffekoppar. Lägg 1 cm breda laxskivor som ett kryss i botten. Dela spättafiléerna på längden och klä koppen med fisken. Låt det hänga över kanten lite.
  2. Mixa resterande lax, fisk och räkorna till en slät smet. Salta och peppra. Fyll sedan detta i kopparna. Vik över fisken, så allt är innanför kanterna.
  3. Grädda i ugn ca 15-20 min 175 grader.
  4. Smörslungad potatis
    Potatisen skalas, delas i klyftor. Kokas och slungas sedan i smör och dill.
  5. Citronsås
    Tvätta och skala citronen. Finstrimla skalen.
  6. Koka dem i vatten ca 1 min. Slå bort vattnet, tillsätt crème fraiche, grädde, buljong och 1 tsk citronsaft. Koka ett par minuter, smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept