Höstrisotto

Höstrisotto
Foto: TV4
Från Mitt kök

Risotto på nystekta kantareller och karl-johanssvamp. Risotton serveras med svenska trädgårdstomater och ängssyra.

Se fler recept från

Mitt kök


7 september 2011
Visa mer

Du behöver

  • 4 dl avorioris
  • 2 st schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 100 g smör
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 200 g Karl-Johansvamp
  • 200 g kantareller
  • 200 g trattkantareller, svarta
  • 200 g taggsvamp
  • 300 g tomater, svenska
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 100 g ängssyra/rucola
  • 0,5 st citron
  • 1 tsk tabasco
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Koka upp buljongen.
  2. Finhacka och svetta schalottenlöken och vitlöken i olivolja i en vid kastrull med handtag.
  3. Tillsätt riset och slå på vinet. Reducera vinet till hälften.
  4. Slå på hälften av buljongen och låt riset koka på svag värme i 10 minuter.
  5. Tillsätt lite buljong undertiden riset kokar.
  6. Koka riset klart, när riset är klart ska det ha en liten kärna men ändå inte fastna mellan tänderna när du tuggar det.
  7. Koktid ca 16-18 minuter.
  8. Undertiden riset kokar, tvätta svamparna i en bunke med ljummet vatten.
  9. Låt torka på tidningspapper.
  10. Stek svamparna i smör och smaka av med salt och peppar.
  11. Skär tomaterna i centimeterstora bitar och lägg på ett fat.
  12. Tillsätt parmesan i riset och slunga ner parmesanen i riset så den smälter ut.
  13. Slunga i smöret i riset tillsammans med osten.
  14. Smaka av salt, citronsaft och tabasco.
  15. Vänd ner parmesan och svampen.
  16. Toppa risotton med tomaterna och ängssyran.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept