Thailändska färsspett med mango

Thailändska färsspett med mango
Foto: Jakob Fridholm

Thailändska färsspett med koriander och mango. Sötman från frukten ger rätten det där lilla extra. Recept från kokboken Fest, mat och kärlek.

Majonnäs
När du gör en majonnäs är det viktigt att alla råvaror har samma temperatur, så att den inte skär sig.

Vispa ihop 3 äggulor, 2 msk dijonsenap och 2 msk rödvinsvinäger. Tillsätt ca 4 dl olja i en tunn stråle under konstant vispning, till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat och kärlek


15 april 2011
Visa mer
4

Du behöver

Spett

  • 500 g blandfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • smör till stekning
  • 2 msk farinsocker
  • 2 st salladslökar
  • 0,5 kruka koriander
  • 3 st äggulor
  • 1 msk ingefära, mald
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk soja

Thaimajonnäs

  • 1 sats majonnäs
  • 1 tsk srirachasås eller chilisås
  • Salt, efter smak

Tillbehör

  • 1 st silverlök
  • 1 st mango, mogen
  • 1 st morot
  • 0,5 msk svarta sesamfrön
  • 0,5 msk vita sesamfrön
  • 0,5 knippe gräslök
  • 50 g salladsblad, späda
  • 1 ask shizokrasse

Gör så här

  1. Spett
    Värm ugnen till 225 grader.
  2. Lägg färsen i en bunke.
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken och fräs den i smör och farinsocker.
  4. Låt svalna.
  5. Skär salladslöken och koriandern fint.
  6. Blanda ner alltsammans i färsen och tillsätt äggulorna, ingefäran, oljan och sojan.
  7. Arbeta ihop till en smidig smet.
  8. Forma färsen till avlånga rullar och stek dem i ugn, ca 10 minuter.
  9. Thaimajonnäs
    Blanda majonnäsen med srirachasås och smaka av med salt.
  10. Tillbehör
    Skala och skiva silverlöken tunt på mandolin och lägg den i iskallt vatten.
  11. Skala och skär mangon i tärningar.
  12. Skala och skär moroten i tunna strimlor och lägg dem i kallt vatten.
  13. Rosta sesamfröna i ugn på 225 grader i 5-7 minuter.
  14. Skär gräs löken fint och blanda den med de rostade sesamfröna.
  15. Skölj salladsbladen.
  16. Vid servering
    Trä upp köttet på spett strax före servering.
  17. Lägg upp på tallrik och strö över sesamblandningen.
  18. Servera med tillbehören och majonnäsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept