Minihamburgare med plommonchutney

10 miniburgare
Grilla perfekta hamburgare
Foto: Jakob Fridholm

Christian Hellbergs supergoda hamburgare med hembakade bröd, tryffelmajonäs och plommonchutney. Recept från Christian Hellbergs kokbok Fest, mat och kärlek.

Vi har valt att göra mindre men fler hamburgare. Små hamburgare är lättare att äta. Bra om man vill hålla bröllopet eller festen på en fortsatt elegant nivå./Camilla & Christian
Receptet är beräknat för 10 små hamburgare

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat & kärlek


9 augusti 2011
Visa mer
10 miniburgare

Du behöver

Hamburgare

  • 500 g nötfärs
  • 1 st vitlöksklyfta, riven
  • 3 st äggulor
  • 2 msk vatten
  • 3-4 st timjankvistar
  • 2 msk stark senap
  • 1 msk chilisås
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Hamburgerbröd

  • 25 g smör
  • 2,5 dl mjölk (3%)
  • 25 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk strösocker
  • 6-7 dl vetemjöl
  • sesamfrön, svarta och vita

Plommonchutney

  • 10 st gula plommon
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st röd chili
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl råsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl rödvin
  • 1 st stjärnanis
  • champagnevinäger

Tryffelmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 100 g philadelphiaost eller annan färskost
  • 0,5 msk tryffel, hackad
  • Tryffelolja, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • 0,5 knippe gräslök

Tillbehör

  • rucolasallad
  • rödlök, tunt skivad
  • Tomat,skivad

Gör så här

  1. Hamburgerbröd
    Börja med hamburgerbröden.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  3. Smula ner jästen.
  4. Tillsätt oljan, saltet och sockret.
  5. Arbeta in mjölet, börja med ca 5 dl och arbeta in resten tills det blir en smidig deg.
  6. Låt jäsa i bunken i ca 30 minuter.
  7. Ta upp degen och forma små bollar (degen räcker till ca 30 små hamburgerbröd, så frys in dem som blir över).
  8. Rosta sesamfröna.
  9. Doppa ovansidan på varje bulle i fröna och låt jäsa i ca 15 minuter på smord plåt.
  10. Lägg ett bakplåtspapper och en plåt ovanpå bullarna (så att de jäser på bredden och inte på höjden).
  11. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter.
  12. Värm ugnen till 250 grader.
  13. Grädda bröden i 6-7 minuter.
  14. Låt svalna under bakduk.
  15. Chutney
    Dela och kärna ur plommonen till chutneyn.
  16. Skär dem i klyftor.
  17. Skala och skiva schalottenlöken och vitlöksklyftan och skiva chilin.
  18. Fräs alltsammans i smör.
  19. Slå på sockret och glacera löken.
  20. Slå på vattnet och vinet.
  21. Lägg i plommonen och stjärnanisen och låt koka i ca 30 minuter utan lock.
  22. Smaka av med champagnevinäger.
  23. Hamburgare
    Blanda nötfärsen med vitlöken, äggulorna och vattnet.
  24. Hacka timjanbladen och lägg i dem.
  25. Blanda i senap och chilisås och smaka av med salt och peppar.
  26. Forma tio små burgare och stek dem i panna eller, ännu hellre, grilla dem på utomhusgrill.
  27. Majonnäs
    Blanda majonnäsen och philadelphiaosten med tryffeln.
  28. Smaka av med tryffelolja och svartpeppar.
  29. Skär gräslöken fint och blanda i den.
  30. Sätt ihop små härliga hamburgare med rucola sallad, rödlök och tomat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept