Färsk oxbringa med rotfrukter och pepparrot

Färsk oxbringa med rotfrukter och pepparrot
Foto: TV4

Oxbringa kan man koka 1–2 dagar i förväg. Lägg den då i press med en skärbräda med en tyngd på i kylskåpet. Pressad blir den lättare att skära. Värm den sedan i buljong från koket.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg färsk oxbringa med ben
  • 1 morot i cm-bitar
  • 1 purjolök i cm-bitar
  • 1 gul lök, skalad, hel
  • 0,5 rotselleri i cm-bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 nejlika
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 persiljestjälkar, bladen sparas till serveringen

Till servering:

  • 2 morötter i cm-bitar
  • 0,5 rotselleri i cm-bitar
  • 0,5 kålrot i cm-bitar
  • 4 potatisar
  • pepparrot, riven

Gör så här

  1. Skölj oxbringan i kallt vatten. Så här gör man för att få rätt mängd vatten att koka i: Täck bringan med vatten i en kastrull, så stor att köttet precis täcker kastrullens botten. Ta upp bringan. Salta vattnet lätt. Låt vattnet koka upp (utan bringa). Lägg i bringan i det kokande vattnet, koka upp och skumma av.
  2. Lägg i kryddor, lök, vitlök, persilja och rotfrukter (utom de till serveringen). Koka på svag värme i 1-2 timmar eller tills köttet lossnar från benen och känns mört. Ta upp bringan. Sila buljongen och koka rotfrukterna till serveringen mjuka i buljongen.
  3. Skär bringan i tunna skivor med en vass kniv. Servera i djup tallrik med buljong, rotfrukter och riven pepparrot.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept