Farmors gurka

Farmors gurka
Foto: TV4

De här gurkorna håller sig flera månader i kylskåp utan konserveringsmedel. De passar bra att servera både till varma och kalla rätter, smakar utmärkt med leverpastej och platsar fint på julbordet.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg slanggurka
  • 1,5 msk salt

Lag:

  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl ättiksprit (12%)
  • 2 msk socker

Kryddning och garnityr:

  • 2 krm gula senapsfrön
  • 4 dillkronor
  • 0,5 röd paprika

Gör så här

  1. Dag 1: Skölj och skala gurkorna. Dela dem på längden och skrapa ut kärnorna. Skiva dem i 2 cm bitar. Strö över saltet och blanda väl. Lägg över en tallrik som tyngd och låt stå över natten i kylskåp.
  2. Dag 2: Häll av vätskan som runnit ur gurkan. Ansa paprikan och skär i strimlor. Varva gurka, senapsfrön, dill och paprika i en burk. Blanda samman vatten, ättiksprit och socker till lagen. Koka upp och häll den heta lagen över gurkan. Låt svalna och kyl sedan.
  3. Efter 3 veckor: Nu är gurkan klar att serveras.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept