Farmors falska fish n' chips

45 m
4
Farmors falska fish n' chips
Foto: TV4

Min farmor var en riktig bondmor med många barn och en hel gård att sköta, och hon fick nog trolla lite i köket för att få det hela att gå ihop. Än i dag talas det om hennes falska fisk. Detta påfund är något så lurigt som en slags stekt mannagrynsgröt med lök i paneringen. För extra frasighet har jag valt att använda panko i stället för ströbröd till panering. Dessutom lägger jag till lite chips. /Karoline

4 augusti 2016
45 m
4

Du behöver

Farmors falska fisk

  • 2 dl mjölk (animalisk eller vegetabilisk)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mannagryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl panko
  • 0,5 dl gul lök, finhackad

Chips

  • 750 g sötpotatis
  • olja, att fritera i
  • salt

Till servering

  • 3 dl gröna ärtor
  • 100 g sockerärtor
  • persilja
  • 1 citron, i klyftor
  • färskostcrème med örter eller annan kall örtsås

Gör så här

  1. Klä en form, cirka 15 × 20 cm, med plastfolie.
  2. Koka upp mjölk och vatten i en kastrull. Vispa ner mannagryn och salt och låt sjuda i några minuter. Häll blandningen i formen. Låt svalna och skär sedan i bitar.
  3. Vispa upp ägget lite lätt i en djup tallrik. Blanda panko och lök i en skål och stänk lite vatten över. Vänd mannagrynsbitarna i ägget och sedan i pankoblandningen. Lägg åt sidan så länge.
  4. Tvätta och skrubba potatisarna noga och skär dem sedan i jämna, smala stänger. Häll oljan i en kastrull med höga kanter eller i en fritös. Hetta upp oljan till cirka 170 grader och fritera sötpotatisen i omgångar tills den har fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  5. Fritera den falska fisken i omgångar i samma olja tills bitarna har fått en gyllenbrun färg.
  6. Servera direkt med gröna ärtor, sockerärtor, persilja, citronklyftor och en kall sås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept