Grillad tonfiskfilé med färsk sparris och sommarsås

50 min
4

Serveras med rostade potatisklyftor. En passande huvudrätt en varm sommarkväll. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vin
Chateau Coucheroy.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

16 oktober 2009
Visa mer
50 min
4

Du behöver

Rostade potatisklyftor:

  • 3 st stora bakpotatisar
  • 4 msk olja
  • 3 tsk havssalt

Grillad tonfiskfilé

  • 4 st tonfiskfiléer
  • 3 tsk olja
  • 2 tsk havssalt
  • 1 tsk peppar
  • några nyper färsk timjan (hackad)
  • Några nyper färsk rosamrin (hackad)

Sommarsås

  • 1 dl vatten
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 2 tsk fransk senap, osötad
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • 8 st färska gröna sparrisar

Gör så här

  1. Skär bakpotatisen i klyftor. Koka den i ca 5 minuter. Lägg sedan ut den på en plåt och strö över olja, havssalt. Ställ in i ugnen ca 20 minuter, eller tills potatisen inte känns hård med baksticka.
  2. Pensla oljan på båda siderna av tonfiskfiléerna. Strö sedan på salt, peppar och de färska örterna. Grilla på grill eller i grillpanna. Omkring 3-4 minuter på varje sida. Viktigt är att tonfisken fortfarande är rosa inuti och bara fått en gyllenbrun färg utanpå. När det är några minuter kvar lägg på sparrisen tills den fått en fin färg.
  3. Sommarsås: Sjud vattnet tillsammans med vitlöken i 10 minuter. Pressa sedan i vitlöken, och blanda i resten av ingredienserna i kastrullen. Låt koka 5 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept