Fikonmarmelad eller fikonchutney

Fikonmarmelad eller fikonchutney
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Fikonmarmelad eller fikonchutney

10 ingredienser

50 min

En härligt hemmagjord fikonmarmelad eller fikonchutney för såväl frukostsmörgåsen som till ostbrickan.

Ingredienser

portioner dl
  • 500 g torkade fikon
  • 4 apelsiner
  • 1 citron
  • 4 dl vatten
  • 2 kanelstänger
  • 10 dl strösocker
  • 2 dl valnötter, hackade
  • 1 msk pektin
  • 1 msk citronsyra
  • ev cognac

Gör så här

  1. Blötlägg fikonen över natten.
  2. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull.
  3. Glöm inte ta bort den hårda knoppen i ena änden.
  4. Tvätta apelsinerna och citronen.
  5. Dela dem i 4 bitar och skär dem sedan i tunna skivor.
  6. Lägg ned dem i kastrullen och häll på vattnet.
  7. Koka samman med kanelstänger under omrörning i 20 minuter eller tills skalen är mjuka.
  8. Rör ned socker och lite cognac om så önskas.
  9. Grovhacka valnötterna och rör ned i blandningen tillsammans med pektin och citronsyra.
  10. Låt koka ytterligare 10-15 minuter.
  11. Häll upp marmeladen/chutneyn i en rengjord glasburk.
  12. Servera till en härlig ostbricka eller varför inte ett par rykande färska scones på frukostbordet!