Ernsts saffransbröd

60 min
12
Saffransbröd
Foto: TV4
60 min
12

Du behöver

  • 150 g smör
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • ca 15 dl mjöl
  • 1 g saffran
  • Russin efter tycke och smak
  • 1 st ägg (för pensling)

Gör så här

  1. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt sedan sockret.
  2. Rör ut jästen i sockret med en träslev tills det blir till vätska. Häll sedan i saltet och rör runt.
  3. Häll i mjölken i det smälta smöret. Häll i det rumstempererade smöret/mjölken i jästblandningen och blanda. Tillsätt sedan hälften av mjölet under omrörning tills det blir en jämn smet.
  4. Tillsätt nu saffran och blanda. (om det är trådig saffran mortla med lite socker) Häll  i resten av mjölet lite i taget tills det blivit en jämn och fin det. Låt sedan degen jäsa under en duk tills det jäst till ungefär dubbel storlek.
  5. Kavla ut degen platt. Skär sedan degen till skivor. Forma skivorna till önskade mönster och lägg ut på bakplåtspapper. Lägg sedan en duk över och låt jäsa i ca 15 minuter.
  6. Pensla sedan bullarna med ett vispat ägg och peta sedan i russinen. Sätt sedan bullarna mitt i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept