Goaste fesksoppan i Stada

30 min
4
Goaste fesksoppan i Stada
Foto: TV4
30 min
4

Du behöver

Soppa

  • 400 g torskfile
  • 300 g laxfile
  • 0,5 st purjolök
  • 0,5 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 msk Tomatpure
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2,5 dl vin, torrt vitt
  • 1,5 st fiskbuljongtärning
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran
  • 300 g räkor
  • 150 g musslor

Vitlöksmajonnäs

  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl olja
  • 1 tsk vinäger
  • 1 dl crème fraiche
  • 1,5 tsk Tomatpure
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1,5 krm salt
  • 3- 4 vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Soppa
    Tina fisken om den är fryst.
  2. Skölj och strimla purjolök, skala och hacka gullök.
  3. Smält smöret i en stor gryta.
  4. Fräs löken mjuk, pressa ner vitlöksklyfta och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika.
  5. Fräs detta en kort stund och tillsätt vin och buljongtärning.
  6. Koka ett par minuter.
  7. Häll i grädde och crème fraiche, vatten och saffran.
  8. Sjud 15 minuter.
  9. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm.
  10. Lägg dem i grytan och sjud i cirka 7 minuter, tills fisken blivit fast.
  11. Tillsätt räkorna och musslorna.
  12. Hetta upp snabbt och servera genast tillsammans med varmt vitt bröd och med vitlöksmajonnäs.
  13. Man kan också lägga in några musslor med skal för syns skull.
  14. Vitlöksmajonnäs
    Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma.
  15. Rör i hop ägg och senap.
  16. Vispa ner olja först droppvis sedan i en stråle hela tiden under kraftig vispning.
  17. Tillsätt vinäger och crème fraiche.
  18. Rör sedan ner resten och låt stå och mogna en stund före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept