Engelska scones

Engelska scones
Foto: TV4

Engelska scones tar man ut med kakmått och degen kavlas till skillnad mot svenska scones. De bakas av extra fint vetemjöl som har bakpulver tillsatt. I England serveras de med smör, jordgubbssylt och "clotted cream", en sorts syrad grädde. Vi byter ut den mot vanlig vispgrädde.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 225 g fint vetemjöl med bakpulver (ca 3,7 dl)
  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 1,5 msk socker
  • 1 krm salt

Till pensling:

  • mjölk

Till servering:

  • 2 dl vispgrädde
  • 20 g smör
  • 1 dl jordgubbssylt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Sikta mjölet genom en sil. Nyp ner fettet i mjölet så att det blir en grynig massa och rör ner socker och salt. Tillsätt mjölken, lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en 2 cm tjock kaka och ta ut kakor med kakmått, 5 cm i diameter. Samla ihop den överblivna degen, kavla ut och ta ut nya kakor. Upprepa tills degen är slut. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt, pensla med mjölk.
  3. Grädda sconesen i 12–15 minuter. Vispa grädden till skum, häll upp den och lingonsylten i skålar och lägg upp smöret. Servera sconesen nygräddade och gärna varma. Tips: Blir det mot förmodan scones över kan de inte sparas i rumstemperatur. Frys in dem och ljumma dem i ugn eller mikro före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept