Fenomenal fudge

40 bitar
Från Efter tio

Fudge har en lite torrare och smuligare konsistens än kola och behöver inte slås in i papper. Ändå är konsistensen helt ljuvlig och smältande när den hamnar på tungan. Supergott!

Variationer på smaksättningar:

  • 2 dl valnötter, grovhackade
  • Byt ut chokladen mot 1 dl jordnötssmör och 1 dl salta jordnötter, grovhackade
  • 2 tsk pepparkakskrydda och vit choklad istället för mörk choklad.
4 december 2014
Visa mer
40 bitar

Du behöver

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 2 msk glykos
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

  1. Koka grädde, socker, vaniljsocker och sirap på svag värme tills temperaturen når 120 grader. Det tar ganska lång tid, runt en halvtimme – kolla med en termometer (eller gör kulprovet). Rör sparsamt, det räcker att tippa kastrullen någon gång då och då.
  2. Tillsätt smör och glykos när smeten är 120 grader, och låt koka någon minut till.
  3. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Rör tills den har smält.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd liten långpanna (ca 20 x 30 cm) och ställ att svalna och stelna.
  5. Skär fudgen i bitar. Förvara svalt i en burk med lock.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept