Earl Grey-pannacotta med bärkompott

koket.se
Earl Grey-pannacotta med bärkompottt
Foto: TV4

Earl Grey-pannacotta med bärkompott

12 ingredienser

Avrunda middagen med en storslagen dessert i form av en läcker pannacotta med smak av te snyggt upplagd tillsammans med kexsmulor och bärkompott. En dessert som imponerar, går att förbereda i god tid och passar fint att göra till många.

logo

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 vaniljpulver (knivsudd)
  • 2 tepåsar (Earl Grey)

Hallon- och blåbärskompott

  • 250 g frysta bär (hallon och blåbär)
  • 1-2 msk strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Digestivesmul

  • 6 digestivekex
  • 25-50 g smör

Garnering

  • färsk citronmeliss

Gör så här

Pannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Mät upp vispgrädde, strösocker och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka upp ta sedan från värmen. Lägg i Earl Grey-tepåsarna, låt dra i grädden ca 2-3 minuter.
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ned i gräddkoket.
  4. Rör i vaniljsocker och låt svalna något.
  5. Häll upp pannacottasmeten i silikonformar, jag använder kupolformade som jag ställer på en skärbräda som går in i kylen. Du kan också ta muffinsformar av silikon.
  6. När pannacottan stelnat i kylen ca 4-6 timmar, ställ in i frysen minst 4 timmar. De måste frysas för att man vid servering ska kunna pluppa ut pannacottan ur formarna.

Digetstivekex

  1. Smält smöret och krossa digestivekexen till smulor. Blanda smulorna med smöret.

Bärkompott

  1. Värm hallon och blåbär med socker och vaniljsocker i en kastrull.

Servering

  1. Skeda upp digestivesmul på en desserttallrik. Ploppa ut pannacottan från formen som nyss kommit ut ur frysen. Lägg pannacottan på digestivesmulet. Låt stå i rumstemperatur i 20 minuter innan servering.
  2. Skeda på hallon- och blåbärskompotten och dekorera med citronmeliss.