Dubbla apelsinkakor

45 m
Dubbla apelsinkakor
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Spritsade kakor fyllda med apelsinsmörkräm och doppade i choklad.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

24 september 2015
Visa mer
45 m

Du behöver

Kakor

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 50 g florsocker, (0,7 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 80 g potatismjöl, (1 dl)
  • 90 g vetemjöl, (1,5 dl)
  • 1 krm salt

Apelsinsmörkräm

  • 50 g smör
  • 45 g florsocker (0,75 dl)
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 msk apelsinsaft
  • 1 äggula

Dekoration

  • 200 g mörk choklad

Gör så här

  1. Kakor
    Vispa smöret, florsocker och vaniljsocker luftigt. Blanda i potatismjölet och saltet. Blanda i mjölet, lite i taget. Akta så att degen inte blir för tjock. Rör ut degen så den är klumpfri.
  2. Spritsa längder på en plåt med bakplåtspapper och snitta i 3 cm långa bitar innan du stoppar dem i ugnen.
  3. Grädda dom på 175 grader i 8 minuter, låt svalna.
  4. Smörkräm
    Vispa smör och florsocker vitt och luftigt. Vispa in apelsinsaften och skalet . Vispa in äggulan.
  5. Montering
    Lättast är om du lägger smörkrämen i en liten sprits och spritsar en sträng på hälften utav kakorna och lägg där efter ihop dom två och två. Ställ in dom i kylen en liten stund.
  6. Smält den mörka chokladen, häll den i ett litet glas eller kopp så det blir lättare att doppa ner kakorna. Doppa kakorna till en tredjedel lägg sedan tillbaka dem på bakplåtspaperet och låt chokladen stelna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept