Dim sum

Dim sum
Foto: TV4

Dim sum betyder fläck på hjärtat, och är småplocksmat från Hongkong som består av ångade knyten fyllda med kött, fisk eller skaldjur. Här får du grundreceptet på deg och en fläskfyllning. Tycker du det verkar besvärligt att göra degen finns färdig deg att köpa i asiatiska butiker.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 msk torrjäst, 15 g
  • 2,5 tsk socker
  • 3 msk ljummet vatten
  • 8,25 dl vetemjöl
  • 3 dl ljummen mjölk
  • 500 g fläskfilé
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk osaltat smör
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 2 tsk maizena

Gör så här

  1. Deg: Blanda jäst, socker och ljummet vatten. Rör tills jästen löst sig. Låt blandningen jäsa till dubbel storlek. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt jästblandningen och mjölken, lite i taget. Arbeta samman till en deg. Knåda den på bakbordet i 10 minuter. Jäs degen till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme.
  2. Fyllning: Skär köttet i små tunna skivor. Värm fettet i en stekpanna. Stek vitlöken tills den är gyllenbrun. Ta upp den och kasta bort den. Lägg i köttet, sojan och sockret. Stek det i 2 minuter. Rör ner maizenan utrörd i lite vatten. Låt det tjockna.
  3. Knyten: Arbeta degen i 5 minuter. Rulla den till en korv och dela den i 24 delar. Kavla ut varje del till en rundel ca 10 cm i diameter. Lägg på fyllning och nyp ihop degen till ett tätt knyte. Låt knytena vila i 30 minuter. Lägg knytena i en ångkokare så att de inte nuddar varandra. Grädda dem över kraftigt kokande vatten i 15 minuter. Servera dem kalla eller varma.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept