Dillkokta skaldjur

20 m + 2 h
4 - 6
Dillkokta skaldjur
Foto: TV4

Att koka sina egna skaldjur blir sagolikt gott. Här kokas hummer, krabba och havskräftor i en lag på öl, dill och fänkål. Okokt krabba kan vara klurigt att hitta, därför ges två alternativ på tillagning i receptet.

Tips! Riktmärke för en hummer är att en på 500 g inte ska koka mer än max 6-7 minuter, sen svalna i spadet. Minska något på tiden för Languster (4-5 minuter).

3 september 2015
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
20 m + 2 h
4 - 6

Du behöver

  • 2 humrar eller languster (à 500 g)
  • 8 havskräftor
  • 2 krabbor
  • 1 rejäl knippe dillstjälkar
  • 2 msk dillfrö
  • 3 msk fänkålsfrö, krossade
  • 10 vitpepparkorn, krossade
  • 2 flaskor ljus lageröl (33 cl)
  • vatten så det täcker (cirka 2-3 liter)
  • 2 msk salt per liter vatten

Gör så här

  1. Koka upp vatten med kryddor, öl och dillstjälkar. Smaksätt med 2 msk salt per liter vatten.
  2. Lägg i hummer/languster och låt småsjuda i 4-5 alt 6-7 minuter. Om du har okokt krabba ska du lägga ner dem samtidigt som hummern.
  3. Lägg ner havskräftorna och ev kokt krabba när det är 2 minuter kvar och låt alltsammans svalna i kokspadet. Sätt i kyl och låt stå i minst 2-3 timmar innan servering för det ska dra åt sig smakerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept