Ratatouille

Ratatouille
Foto: David Loftus

Världens mest berömda grönsaksröra: förvanskad och misshandlad på många håll. Men när den är välgjord är den otroligt god. Den fungerar lika bra nylagad och varm som dagen efter serverad kall. Värm aldrig upp en ratatouille, det klarar den inte. Ringla lite olivolja och citron på den istället och njut. /Danyel
Receptet kommer från Mina smaker från Provence.

Läs mer om

Mina smaker från Provence



2 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st zucchini, tärnad
  • 1 st grön paprika, urkärnad och tärnad
  • 1 st röd paprika, urkärnad och tärnad
  • 3 st schalottenlökar, hackade
  • 1 st aubergine, skalad och tärnad
  • 1 dl olivolja
  • 4 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk kummin
  • 2 st lagerblad
  • 4 kvistar timjan, hela
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 1 st apelsin, rivet skal och saft
  • 1,5 dl vitt vin
  • 5 dl riven tomat (från rivjärn) eller krossade från burk
  • 1 st röd chili, hackad
  • sherryvinäger
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Hetta upp lite av olivoljan i en stekpanna.
  2. Stek zucchini, paprika och lök hastigt utan att de tar färg.
  3. Salta, peppra och lägg upp på ett fat.
  4. Hetta upp stekpannan igen med lite olivolja, tillsätt auberginen.
  5. Stek tills den är gyllenbrun.
  6. Stjälp upp på grönsaksfatet.
  7. Hetta upp resterande olivolja i en vid kastrull.
  8. Tillsätt vitlök, fräs under omrörning utan att den tar färg.
  9. Tillsätt spiskummin, kummin, lagerblad, timjan, saffran och apelsinskal.
  10. Fräs ytterligare 2–3 minuter.
  11. Häll vinet i kastrullen, koka upp och låta sjuda tills hälften återstår.
  12. Tillsätt tomater och chili i kastrullen, låt sjuda på svag värme ytterligare ca 15 minuter.
  13. Tillsätt de stekta grönsakerna, låt allt bli varmt.
  14. Smaka av med apelsinsaft, vinäger, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept