Crème caramel

Crème caramel
Foto: TV4

På svenska kallades den förr för brylépudding. Franskans bruler betyder bränna och i den här rätten betyder det att sockret i såsen karamelliseras. Servera antingen direkt i skålen eller vänd upp och ner på en assiett.

20 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 dl kaffegrädde
  • 3 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 1,5 msk vaniljsocker

karamell:

  • 2 dl socker
  • 3 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält sockret i torr stekpanna. Häll i vattnet och rör noga. sockret ska vara tefärgat och ska inte brännas. Värm 4 portionsformar. Häll i sockersmeten så att hela insidan blir glaserad.
  2. Koka upp mjölk och grädde. Vispa ägg och vaniljsocker i en skål. Slå den varma gräddmjölken över äggsmeten. vispa hela tiden. Sila smeten.
  3. Häll äggsmeten i formarna. Täck med folie. Grädda i vattenbad i ca 50 minuter. Servera lätt avsvalnade eller kyl och förvara kallt till servering. Lossa med en kniv runt kanten på formen och puddingen inte lossnar. Lägg serveringassietten ovanpå formen och vänd upp och ner. Häll karamellsåsen över.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept