Crema catalana med citrussallad och mjölkchokladtryffel

1 h
4
Crema catalana med citrussallad och mjölkchokladtryffel
Foto: TV4

Citrusig höstig efterrätt från Katalonien med en härlig chokladkick. Crema catalana med jordnötsrullad tryffel och citrussallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 juni 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Crema catalana

  • 1 apelsin, tvättad
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kanelstång
  • 120 g äggula (ca 6)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk strösocker

Mjölkchokladtryffel med jordnötter

  • 180 g mjölkchoklad, hackad
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g saltade jordnötter, hackade

Citrussallad

  • 2 apelsiner
  • 2 lime
  • 2 cl ljus rom

Gör så här

  1. Crema catalana
    Värm ugnen till 110 grader. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och lägg det i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk och kanelstången. Låt det koka upp.
  2. Vispa ägg och 1 deciliter socker poröst. Sila ner gräddmjölken över äggblandningen och blanda väl.
  3. Häll upp smeten i portionsformar och ställ dem i en ugnssäker form med lite vatten i botten. Ugnsbaka i vattenbadet i ca 45 minuter tills de stelnat. Låt svalna.
  4. Mjölkchokladtryffel med salta jordnötter
    Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och crème fraiche, häll det över chokladen och vispa den slät. Kyl ner i frysen i ca 15 minuter. Hacka jordnötterna fint. Rulla små kulor av tryffeln och rulla dem sedan i jordnötterna.
  5. Citrussallad
    Skala frukterna och skär ut filéerna. Blanda snabbt med romen.
  6. Servering
    Strö 1 msk socker över crema catalanerna. Bränn av hastigt med brännare eller gratinera på högsta grillvärme i ugnen, tills sockret är karamelliserat. Lägg på citrussalladen och en chokladtryffelboll.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept