Citronstekt lax med krämigt ris

Citronstekt lax med krämigt havreris
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Citronstekt lax med krämigt ris

16 ingredienser

30 min

Risotto på havreris är underbart gott och dessutom hälsosamt! Servera med citronstekt lax för extra lyxkänsla.

Ingredienser

portioner

Havrerisotto

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • neutral olja, till stekning
  • 4 dl havreris
  • 2 dl vitt vin (torrt)
  • 1,5 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 5 dl vatten
  • 3 dl parmesanost, finriven
  • salt
  • peppar

Citronstekt lax

  • 4 laxfiléer
  • 2 msk smör
  • 2 citroner

Till servering

  • rucolasallad
  • färsk dill
  • parmesanost

Gör så här

Havrerisotto

  1. Koka havreriset i vatten 4 minuter kortare än anvisningen på förpackningen. Skölj det sedan direkt i kallt vatten.
  2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Svetta i en stor kastrull eller gryta tillsammans med lite olja. Tillsätt vin och havreris. Låt vätskan koka bort.
  3. Koka upp vatten och grönsaksfond i en separat kastrull. Tillsätt lite i taget i havreriset under omrörning tills du fått önskad konsistens på havrerisotton.
  4. Riv parmesanosten fint och rör ner i den varma risotton. Smaka av med salt och peppar.

Citronstekt lax

  1. Dela citronerna på hälften och lägg i en het panna tills de börjar få färg. Klicka i smöret och stek laxfiléerna på hög värme. Ös laxen med smöret tills den är lagom stekt, det tar ca 3 minuter.
  2. Servera laxen på en bädd av havrerisotton. Pressa över stekt citron och toppa ruccola, dill och finriven parmesan.