Citroncheesecake med hallontäcke och passionsfrukt

2 h + 30 m
8 - 10
Citroncheesecake med hallontäcke och passionsfrukt
Foto: TV4

Klassisk cheesecake med smak av citron, hallon och passion.

Dryck: Pol Roger brut Reserve (7549

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 augusti 2016
Visa mer
2 h + 30 m
8 - 10

Du behöver

Botten

  • 15 digestivekex
  • 75 g smör

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 citroner, rivet skal och saft

Hallontäcke

  • 225 g frysta hallon
  • 3 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 4 msk citronsaft
  • 4 passionsfrukter
  • 2 kvistar citronmeliss

Gör så här

  1. Botten
    Krossa kexen fint och smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten. Ställ i kylen.
  2. Cheesecake
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor.
  3. Blanda gulorna med färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  5. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i cheesecakesmeten under omrörning.
  6. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme innan du häller på hallontäcket.
  7. Hallontäcke
    Värm försiktigt hallonen i en kastrull tills det bubblar. Häll över hallonen i en stor sil med bunke under, mosa och tryck ut så mycket saft som möjligt genom silen, undvik att få med kärnor i saften.
  8. Låt stå och rinna medan du fortsätter med övriga ingredienser. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hetta upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull.
  9. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i sockerlösningen. Häll i hallonsaften ner i sockerlösningen och rör om. Låt svalna lite. Häll över fyllningen på kakan försiktigt. Låt stelna i kyl i minst en timme.
  10. Servering
    Skär upp lagom stora tårtbitar och skrapa ur passionsfrukterna (spara 4 klyftor till garnering) och dekorera färdiga bitarna på tallriken. Lägg till sist på ett blad av citronmeliss och en klyfta passionsfrukt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept